Şcolarii sunt căutaţi de păduchi şi râie

Odată cu şcoala, începe şi triajul epidemiologic. Majoritatea dintre cei aproximativ 40.000 de şcolari sălăjeni vor fi luaţi la puricat, în aceste zile, de către medicii din reţeaua şcolară şi medicii de familie. Acţiunea are drept scop depistarea eventualelor boli transmisibile la copii şi izolarea acestora pentru împiedicarea răspândirii bolilor în rândul colectivităţii.

Ca în fiecare an, odată cu începerea anului şcolar, medicii din reţeaua şcolară, de la unităţile de învăţământ din oraşe, şi cei de familie, pentru şcolile din mediul rural, vor demara triajul epidemiologic al elevilor.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că triajul epidemiologic se desfăşoară în mai multe etape, pe parcursul anului şcolar, cuprinzând triajul propriu-zis, recontrolul şi raportarea situaţiei finale. „Triajul epidemiologic va fi efectuat de medicii din reţeaua şcolară şi asistenţii acestora la unităţile de învăţământ dotate cu cabinete medicale sau care au arondaţi medici, situaţie în care se află instituţiile de învăţământ din mediul urban. Responsabilitatea triajului epidemiologic la şcolile care nu au arondaţi medici din reţeaua şcolară, în special cele din mediul rural, revine medicilor de familie. În aceste cazuri din urmă, medicul are posibilitatea de a se deplasa la unitatea de învăţământ sau să desfăşoare controalele în cadrul cabinetului”, ne-a declarat Ligia Marincaş.
Triajul va consta din examenul clinic al tegumentelor şi al cavităţii bucale, iar acolo unde există suspiciune de îmbolnăvire, se recoltează probe de secreţie nasofaringiană, pentru efectuarea analizelor de laborator. Copiilor depistaţi pozitiv li se prescrie tratament, după care aceştia vor fi reexaminaţi.
De asemenea, în cadrul triajului epidemiologic se realizează şi nasofaringienele pentru circulaţia tulpinilor microbiene, cum sunt streptococu şi stafilocucul. Aceste acţiuni au demarat deja la nivelul unităţilor de învăţământ din municipiu. Prima unitate vizată a fost Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, unde reprezentanţii medicali au recoltat, marţi, 105 probe de la elevi, urmând a fi transmise către laborator şi analizate. O astfel de acţiune va avea loc în cursul acestei zile la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, unde, potrivit celor declarate de Ligia Marincaş, vor fi recoltate alte aproximativ 100 de probe pentru analize de laborator. „În acest fel investigăm colectivităţile de elevi pentru depistarea unor eventuale afecţiuni respiratorii şi împiedicarea răspândirii acestora. Aceste controale sunt cuprinse în planul anual al programului naţional de sănătate publică”, a precizat directorul DSP Sălaj.
Potrivit sursei citate, o primă raportare a datelor rezultate în urma efectuării triajului epidemiologic va fi efectuată în primele zile ale lunii octombrie a acestui an.
Numai în controalele desfăşurate în primele zile de şcoală a anului trecut au fost depistaţi câteva sute de copii având afecţiuni de sănătate transmisibile. Cei mai mulţi dintre copii au fost diagnosticaţi cu angine, respectiv 218 cazuri de amigdalite, în timp ce zece copii au fost diagnosticaţi cu scabie şi tot zece prezentau diferite forme de micoze. Toate aceste cazuri au fost depistate în şcolile din mediul rural. De asemenea, au fost găsiţi la şcoală 17 copii prezentând pediculoză, şi anume păduchi. Din fericire, nu au fost constatate cazuri grave. Toate aceste cazuri au ajuns în atenţia medicilor pentru tratament corespunzător. Copiii au fost trimişi la domiciliu.

Leave a Comment